Ρομποτική χειρουργική

RIO_FullKneeSystem

Στην Ελλάδα η ρομποτική τεχνολογία στην Ορθοπαιδική εγκαινιάσθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 στο Νοσοκομείο Metropolitan με την χρήση του ρομποτικού βραχίονα MAKO για την αντιμετώπιση της αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

robotic

Ρομποτικός βραχίονας ΜΑΚΟ

Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για ασθενείς με επώδυνη αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος που αφορά το ένα ή και τα δύο διαμερίσματα του γόνατος (μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική). Έτσι γίνεται αντικατάσταση μόνο στο φθαρμένο διαμερισμα του γόνατος και όχι σε ολόκληρο, διατηρώντας άθικτο το φυσιολογικό υγιές οστό. Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος για να έχει καλά αποτελέσματα πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις , όπως το γόνατο να είναι συνδεσμικά σταθερό, να μην έχει έλλειμμα κάμψης ή έκτασης πάνω από 20° και απόκλιση του άξονα (ραιβότητα ή βλαισότητα) πάνω από 20° και να μην είναι πολύ υπέρβαρος ο ασθενής.

Απαιτείται ειδικός προεγχειρητικός σχεδιασμός με αξονική τομογραφία. Χάρη στη χρήση του ρομποτικού βραχίονα το υλικό της αρθροπλαστικής στο γόνατο τοποθετείται με απόλυτη ακρίβεια. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι άμεση, σπάνια απαιτείται μετάγγιση αίματος, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ο ασθενής την επόμενη μέρα εξέρχεται από το νοσοκομείο.

    • Εικόνα και παράμετροι του υπολογιστή του ΜΑΚΟ κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Τους τελευταίους μήνες, πέρα από τη μονοδιαμερισματική ρομποτική αρθροπλαστική του γόνατος, στο νοσοκομείο μας εφαρμόζεται και η ρομποτική ολική αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση ολόκληρης της πάσχουσας άρθρωσης και όχι μόνο του ενός φθαρμένου διαμερίσματος του γόνατος. Έτσι τοποθετούνται με απόλυτη ακρίβεια τα υλικά και στις περιπτώσεις που απαιτείται  ολική αρθροπλαστική του γόνατος.

Φυσικά, εκτός της ρομποτικής αρθροπλαστικής του γόνατος, στο νοσοκομείο μας χρησιμοποιούμε και τις άλλες νεότερες διαθέσιμες τεχνικές, όπως τις τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας (MIS) ή τις τεχικές με υλικά οστεοσύνθεσης κατασκευασμένα ειδικά για τον κάθε ασθενή (custom made προθέσεις).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kύπρου 1, Tρίπολη, 4ος Όροφος

Metropolitan Hospital, Εθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελευθερίου Βενιζέλου 1, Νέο Φάληρο, Αθήνα

Ιατρική Σχολή Αθηνών Μικράς Ασίας 75, Γουδί, Αθήνα

gtsakotos@gmail.com

2710 239400 , 6977601081